UTICAJ PARAMETARA OBRADE NA HRAPAVOST OBRAĐENE POVRŠINE PRI STRUGANJU ČELIKA 42 CrMo4

Autori

  • Ranko Kovačević Autor

DOI:

https://doi.org/10.24867/31AM09Kovacevic

Ključne reči:

hrapavost obrađene površine, Taguči metod, ANOVA

Apstrakt

U radu je istraživan uticaj režima obrade na hrapavost obrađene površine pri struganju legure čelika. Primenom Tагучи методе у софтверу MINITAB извршена је анализа експериментално добијених резултата. Dobijeni rezultati ukazuju da Taguči metod i ANOVA analiza daju iste rezultate, na osnovu kojih je utvrđeno da najveći uticaj na hrapavost ima pomak.

Reference

[1] Klarić, S. (2009). Upravljanje kvalitetom – alati i metode poboljšanja, Mašinski fakultet, Mostar.

[2] Sekulić, M. (2010). Primena Tagučijevog metoda u planiranju eksperimenta, skripta, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za proizvodno mašinstvo, Novi Sad.

[3] Pejić, V. (2016). Modelovanje i optimizacija procesa glodanja vretenastim glodalima, Doktorska disertacija, Univerzitet u Novom Sadu.

##submission.downloads##

Objavljeno

2025-06-11

Broj časopisa

Rubrika

Mašinsko inženjerstvo