UTICAJ PARAMETARA OBRADE NA HRAPAVOST OBRAĐENE POVRŠINE PRI STRUGANJU ČELIKA 42 CrMo4
DOI:
https://doi.org/10.24867/31AM09KovacevicKljučne reči:
hrapavost obrađene površine, Taguči metod, ANOVAApstrakt
U radu je istraživan uticaj režima obrade na hrapavost obrađene površine pri struganju legure čelika. Primenom Tагучи методе у софтверу MINITAB извршена је анализа експериментално добијених резултата. Dobijeni rezultati ukazuju da Taguči metod i ANOVA analiza daju iste rezultate, na osnovu kojih je utvrđeno da najveći uticaj na hrapavost ima pomak.
Reference
[1] Klarić, S. (2009). Upravljanje kvalitetom – alati i metode poboljšanja, Mašinski fakultet, Mostar.
[2] Sekulić, M. (2010). Primena Tagučijevog metoda u planiranju eksperimenta, skripta, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za proizvodno mašinstvo, Novi Sad.
[3] Pejić, V. (2016). Modelovanje i optimizacija procesa glodanja vretenastim glodalima, Doktorska disertacija, Univerzitet u Novom Sadu.